Waarom is een RI&E belangrijk voor de transportsector?
De transport- en logistieke sector is een wereld vol beweging. Chauffeurs rijden strak op schema, magazijnmedewerkers verplaatsen tonnen goederen per dag en planners zorgen dat alles op rolletjes loopt. Achter deze dynamiek schuilt ook een stevige realiteit: fysieke belasting, tijdsdruk en uiteenlopende werkomgevingen. Dit brengt serieuze risico’s met zich mee.
Een goede RI&E (Risico-Inventarisatie & -Evaluatie) is dan ook geen overbodige luxe. Sterker nog, het is wettelijk verplicht voor bedrijven die personeel in dienst hebben. Los van de verplichting is het vooral ook een praktisch en bruikbaar stuurinstrument. Een correcte RI&E zorgt ervoor dat je de aanwezige risico’s helder in beeld hebt. Je kunt daarna prioriteiten gaan stellen én je organisatie beter laten draaien. In deze sector gaat veiligheid en efficiëntie hand in hand. Je kunt er dus alleen maar van profiteren.
In dit blog laten we zien hoe je dat slim en efficiënt aanpakt.
Wat maakt de transportsector zo uniek qua arbeidsrisico’s?
De transportsector brengt specifieke arbeidsrisico’s met zich mee die je in andere branches minder snel tegenkomt. Denk hierbij eens aan de diversiteit van werkplekken, variërende omstandigheden én de fysieke én mentale druk die bij het werk komt kijken. We hebben de belangrijkste aandachtspunten even voor je op een rijtje gezet:
Uiteenlopende werkplekken
Als werknemer in transport werk je niet op één vaste locatie. Werknemers bevinden zich onderweg, in het magazijn, bij klanten, in laadruimtes en/of op parkeerplaatsen. Elke locatie brengt zijn eigen risico’s met zich mee, van gladde magazijnvloeren tot druk verkeer op de snelweg.
Wisselende werkomstandigheden
Lange werkdagen, ploegendiensten en krappe planningen zijn in de transportsector eerder regel dan uitzondering. Hierdoor lopen medewerkers een verhoogd risico op vermoeidheid, stress of fysieke overbelasting. Dit zien we vaak bij chauffeurs die weinig pauze kunnen nemen en veel tijd alleen doorbrengen.
Ook benoemen we graag wat specifieke risico’s die wij in de praktijk tegengekomen zijn:
- Valpartijen bij het in- en uitstappen van vrachtwagens of op laadperrons.
- Ongevallen met voertuigen, vooral in krappe magazijnen of drukke stadscentra.
- RSI-klachten bij herhalende handelingen zoals scannen, laden of stuurbewegingen.
- Verkeersveiligheid, die sterk beïnvloed wordt door tijdsdruk, files en onvoorziene situaties.
Om het concreet te maken schetsen we graag wat voorbeelden:
In de praktijk zien we dat chauffeurs soms zelf hun lading zekeren zonder hulpmiddelen of zonder begeleiding. Dit heeft vaak rugklachten of valincidenten tot gevolg. In het magazijn ontbreken vaak duidelijke looproutes en dat terwijl heftrucks er volop in beweging zijn.
Zulke situaties kun je met een goede RI&E zichtbaar en beheersbaar maken.
Arbeidsongevallen in de transportsector
Volgens het CBS had in 2021 2,8% van de werknemers in transport- en logistieke beroepen (zoals vrachtwagenchauffeurs en heftruckbestuurders) een arbeidsongeval met verzuim. Dat is meer dan het dubbele van het landelijk gemiddelde van 1,3%.
Wat helaas nog zorgwekkender is: bijna één op de vijf van deze werknemers gaf aan dat psychische overbelasting (zoals stress, intimidatie of werkdruk) een belangrijke oorzaak was van het ongeval.
De urgentie voor een gestructureerde RI&E is dus groot. Natuurlijk moet voldoen aan de geldende wetgeving, maar je wilt vooral je medewerkers gezond, gemotiveerd en inzetbaar houden.

Wat moet er precies in een RI&E transport staan?
Een goede RI&E is branchegericht en concreet. Voor transportbedrijven betekent dat aandacht voor zowel interne risico’s (zoals in magazijnen) als externe factoren (zoals onderweg op de weg). De volgende thema’s mogen in een goede RI&E transport niet ontbreken:
Risico’s in een magazijn:
- Heftrucks: hierbij is aanrijdgevaar en zijn er beperkte zichtlijnen. Helaas is de kans op onvoldoende opleiding ook aanwezig.
- Stapelzones: een risico op vallende objecten of instortend materiaal.
- Lawaai: door het langdurig blootstellen aan geluid kan dit leiden tot gehoorschade.
- Werkdruk: door piekbelasting of onderbezetting wordt de kans op fouten vergroot.
Risico’s onderweg:
- Vermoeidheidsklachten: lange ritten, onregelmatige werktijden en onvoldoende rust.
- Het ontstaan van verkeersongevallen: mede door tijdsdruk, files en afleiding.
- Zekeren van de lading: als die niet klopt, ontstaan er gevaarlijke situaties op de weg.
Andere relevante thema’s waar je rekening mee moet houden in je RI&E:
- Instructie & procedures: zijn deze duidelijk én zijn ze ook bekend bij iedereen?
- Toezicht & naleving: wordt er actief gecontroleerd op veilig gedrag?
- Onderhoud: hoe goed zijn de voertuigen en hulpmiddelen bijgehouden?
- Ergonomie: denk aan de zithouding in vrachtwagens, tilhulpmiddelen in het magazijn, en werkplekvariatie.

Praktisch stappenplan: zo stel je een goede RI&E op voor transportbedrijven
Een goede RI&E hoeft geen papieren tijger te zijn. Je wilt niet dat het in de kast belandt dus ga vooral slim en gestructureerd te werk. Maak het voor jezelf én je team overzichtelijk. Dit is het stappenplan dat je moet volgen:
Stap 1. Breng risico’s in kaart per locatie en functie
Denk aan chauffeurs, planners, logistiek medewerkers en heftruckchauffeurs. Iedere functie kent zijn eigen risico’s.
Stap 2. Voer werkplekinspecties en toolboxmeetings uit
Loop rond, observeer en stel vooral vragen. Betrek je medewerkers actief bij het opstellen van je RI&E. Zij weten vaak het beste waar het mis kan gaan.
Stap 3. Analyseer en prioriteer de risico’s
Beoordeel hoe ernstig de aanwezige risico’s zijn en hoe vaak een risico voorkomt. Focus hierbij eerst op de zwaarste categorieën.
Stap 4. Stel een plan van aanpak op
Bepaal wat de concrete maatregelen zijn, wie waar verantwoordelijk voor is en wanneer de maatregelen geïmplementeerd moeten zijn. Maak het SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.
Stap 5. Zorg voor opvolging en actualisatie
Belangrijk om te onthouden is dat een RI&E geen momentopname is. Je zult het document moeten herzien na eventuele wijzigingen in routes, personeel of materieel.
Stap 6. Gebruik branche specifieke tools
Het Steunpunt RI&E biedt je een gratis instrument voor de transportsector
Wil je graag meer uitleg over het opstellen van een plan van aanpak? Lees ook ons blog ‘Hoe maak je een plan van aanpak voor je RI&E?’.
Veelgemaakte fouten in een RI&E transport
Helaas worden er nog altijd fouten gemaakt bij het opstellen van een RI&E. We willen je graag helpen deze fouten te voorkomen. Zorg dus dat je niet in één van deze valkuilen valt:
- De RI&E heeft alleen de focus op de chauffeurs. Het magazijn wordt vergeten. Breng álle werkomgevingen in beeld.
- Verkeersveiligheid wordt niet meegenomen. Denk juist aan de situaties onderweg, zoals files, weersomstandigheden of agressie op de weg.
- Een RI&E veroudert snel. Deze moet je dus blijven bijwerken. Zorg dat je RI&E altijd up-to-date blijft bij veranderingen in routes, personeel of materieel.
- Geen tot weinig betrokkenheid van de medewerkers. De waarde van je RI&E stijgt als je medewerkers actief laat meedenken. Zij zijn tenslotte de ogen en oren van de werkvloer.
Het kan dus makkelijker én beter. Zeker met de juiste tools en begeleiding!
Een praktijkvoorbeeld: Transportbedrijf Jansen
Transportbedrijf Jansen uit Tilburg stelde in 2023 met behulp van een externe adviseur hun eerste volledige RI&E op. Wat bleek? In het magazijn ontbraken duidelijke looproutes, terwijl de heftrucks er dagelijks rondreden. Ook bleek dat de ladingzekering in de vrachtwagens niet consistent werd toegepast.
Na het treffen van maatregelen, zoals duidelijke belijning, extra instructies en steekproeven op ladingzekering, daalde het aantal bijna-ongevallen met maar liefst 40%.
“De RI&E hielp ons vooral om het gesprek over veiligheid open te trekken,” zegt operationeel manager Kees Jansen. “Het is geen controle-instrument, maar echt een hulpmiddel om dingen organisatorisch slimmer aan te pakken.”
Checklist RI&E transport
Ben jij bezig met het opstellen van je RI&E transport en wil je graag controleren of jouw RI&E compleet is? Gebruik dan onze checklist:
- Heb je álle functies goed in beeld (chauffeurs, planners, magazijnmedewerkers)?
- Heb je de verkeersveiligheid onderweg meegenomen?
- Is er aandacht voor de fysieke én mentale belasting van medewerkers?
- Wordt jullie plan van aanpak periodiek geëvalueerd?
- Zijn je medewerkers actief betrokken bij het opstellen van de RI&E?
- Heb je gebruik gemaakt van een branche specifiek RI&E-instrument?
Begin vandaag nog
Laten we duidelijk zijn, een RI&E is geen invuloefening puur voor de vorm. Het is een krachtige manier om grip te krijgen op veiligheid, inzetbaarheid en bedrijfscontinuïteit. Hierdoor kun je ongevallen voorkomen, verlaag je het verzuim en verhoog je de tevredenheid op de werkvloer.
Met ISO2HANDLE digitaliseer je het hele proces, van inventarisatie tot opvolging. Eenvoudig, overzichtelijk en altijd actueel. Wij helpen je dus graag.
Benieuwd hoe wij jouw transportbedrijf kunnen helpen? Bekijk vrijblijvend onze oplossing in een korte online demo.