Skip links

Wat is IFS?

IFS – International Featured Standards

IFS staat voor International Featured Standards en is de veiligheidsnorm voor met name toeleveranciers van retailers in de voedselindustrie. Het is van oorsprong een Duitse voedselveiligheidsnorm en wordt vaak gezien als de tegenhanger van de Engelse BRC standaard. Naast de steun vanuit de Duitse retailers (onder andere Aldi en Metro), heeft de IFS ook de steun van  Italiaanse retailverenigingen als Ancc, Ancd en de Federdistribuzione.

 

Wat is IFS?

Zoals uit het bovenstaande blijkt, is de International Featured Standards (IFS) niet enkel een norm voor veel Duitse retailorganisaties, maar is het goed vergelijkbaar met de bekende BRC-norm. In 2003 werd de eerste IFS standaard geïntroduceerd en is de basis voor de norm opgezet. De doelstelling is sindsdien ongewijzigd gebleven:  het garanderen van de kwaliteit en veiligheid van de voedselketen voor retailers en groothandelaren. In een later stadium hebben de Franse en Italiaanse handel- en retailorganisaties besloten zich hierbij aan te sluiten. Inmiddels is de IFS standaard een marktnorm geworden en is er, net als bij de BRC, sprake van verregaande voedselveiligheidseisen. Deze eisen zijn in feitelijke uitgebreider dan hetgeen wettelijk is voorgeschreven.

 

De meerwaarde van IFS certificering voor uw bedrijf?

De meerwaarde van een IFS certificering blijkt uit het gegeven dat de IFS norm, net als FSSC 22000 en BRC wordt erkend door het Global Food Safety Initiative (GFSI). Niet zelden stellen retailers als harde eis dat een leverancier IFS gecertificeerd moet zijn. Duitse retailers als Aldi en Lidl geven juist de voorkeur aan leveranciers met een IFS certificering. Met andere woorden, een geldig IFS certificaat opent deuren die anders gesloten blijven.

 

IFS met Schouten Advies

ISO2HANDLE heeft alle kennis in huis om uw organisatie optimaal te adviseren met betrekking tot IFS en de mogelijkheden tot certificering. Ervaren consultant kunnen niet alleen alle vragen beantwoorden, ze kunnen u ook begeleiden in elke fase van het certificeringstraject. Dit geldt dus ook voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek en voor het uitvoeren van interne audits.

 

IFS trainingen en detachering

Op regelmatige basis worden consultant gedetacheerd bij ondernemingen in de voedingsindustrie zoals diervoederbedrijven. Het gaat dan vaak om het optimaliseren en vormgeven van het kwaliteitsbeleid. Het kan dan gaan om het verzorgen van een interne opleiding of het zorgen voor ‘hands-on-demand’ tijdens piekmomenten.

 

De complexiteit van IFS maakt het noodzakelijk om te zorgen voor de juiste knowhow om de norm correct toe te passen. Dit betekent in de praktijk dat het niet enkel gaat om het op peil houden van de kennis met betrekking tot de veiligheidsnorm, ook voor diervoeders, duurzaamheid en arbeidsveiligheid is de beschikbaarheid van de juiste kennis essentieel. ISO2HANDLE kan deze kennis beschikbaar maken door middel van zowel in-company trainingen als cursussen op locatie.

 

Contact opnemen

Aanmelden basis cursus

Je wordt gebeld door

Jan-Kees Harmsen

Implementatie & advies

Contact opnemen

Contact opnemen

Demo aanvragen

Demo aanvragen

Demo aanvragen

Demo aanvragen

Whitepaper aanvragen