
Grip, overzicht en tijdswinst bij het managen van AEO
Het AEO-Certificaat (Authorised Economic Operator) is een certificaat dat door de Douane wordt afgegeven aan bedrijven die internationaal actief zijn. Een AEO certificaat biedt bedrijven voordelen in het internationale handelsverkeer, zo worden ze bijvoorbeeld minder streng gecontroleerd bij grensoverschrijdende handel waardoor het oponthoud bij grenzen afneemt. Om de status van Authorised Economic Operator te krijgen moet een bedrijf aan een aantal veiligheidscriteria voldoen.

Wat is AEO
AEO is het Europese antwoord op de gevolgen voor de supply chain na de aanslagen in Amerika op 11 september 2001. Een van de gevolgen van die aanslag was de noodzaak voor Amerika om meer controle uit te oefenen op de binnenkomende goederen. Vanuit de kant van Amerika werden initiatieven ontwikkeld om de veiligheid te kunnen garanderen. Zo werd het C-TPAT ontwikkeld. Dit is een veiligheidsprogramma wat is ontwikkeld door de Amerikaanse Customs and Border Protection agency.
De naam C-TPAT is de afkorting voor Customs-Trade Partnership Against Terrorism. Op die manier trachtte men de veiligheid te waarborgen in de supply chain. Doordat dit enkel rekening hield met de Amerikaanse belangen had de uitvoering van C-TPAT gevolgen voor Europa. Een van de gevolgen was de vertraging die ontstond in de levering van goederen vanuit landen buiten de Verenigde Staten waaronder Europa.
Europa had geen belang bij dergelijke vertragingen en wilde een vlotte doorstroom van goederen realiseren zonder de veiligheid van de supply chain uit het oog te verliezen. Europa kwam daardoor met een antwoord op het Amerikaanse C-TPAT: de AEO-status. Vanuit deze ontwikkeling is ook het AEO-certificaat ontstaan. De AEO-status is inmiddels een veelomvattende certificering geworden waarbij het niet alleen gaat om de handel met Amerika
Wat houdt de AEO-status in?
Heel eenvoudig uitgelegd is een AEO-certificaat een samenwerking met de Douane. Je onderneming of organisatie draagt namelijk, net als de Douane, verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de binnenkomende en of uitgaande goederen. Door het AEO-certificaat zorgt voor een verbeterde veiligheid van de supply chain doordat binnen deze keten enkel bedrijven zijn aangesloten die veilig opereren. Dit certificaat is dan ook geen formaliteit, maar is omgeven met tal van strenge eisen om de kwaliteit ervan te waarborgen. Een bedrijf wat zich wil laten certificeren zal moeten beschikken over een uitzonderlijk goede reputatie en moet financieel solide zijn. Dit zijn slechts twee van de eisen om in aanmerking te komen voor het AEO-certificaat.
Alleen internationaal opererende bedrijven kunnen normaliter een aanvraag voor een AEO-certificering aanvragen. De aanvraag wordt behandeld door de Douane. Is een onderneming of organisatie in het bezit van een geldig AEO-certificaat, dan biedt dit tal van voordelen. De gehele procedure voor de certificering is echter complex en de aanvrager zal aan tal van eisen moeten voldoen voor de certificering een feit is.
Type vergunningen
Als we het hebben over een AEO-vergunning, dan zijn er twee typen te onderscheiden. AEO-C is de meest eenvoudige vergunning (Douane vereenvoudigingen), en AEO-S heeft betrekking op de veiligheid. Beide vergunningen kunnen desgewenst gecombineerd worden aangevraagd.
De toekenning van een AEO-status betekent dat de Douane je onderneming als zeer betrouwbaar classificeert en de zendingen naar en van jouw onderneming nauwelijks controle vereisen. Deze zendingen worden dan ook met een grotere prioriteit behandeld waardoor de Douane zich kan richten op de zendingen die potentieel een groter risico kennen, de niet-AEO zendingen. Door deze status word de doorstroming bevorderd zonder dat de veiligheid in het geding komt.
Voordelen voor AEO vergunninghouders
Naast de vlotte afhandeling van de zendingen door de Douane, levert een volledige AEO-status nog andere voordelen op:
- Minder fysieke controles waardoor er een behoorlijke hoeveelheid tjd wordt bespaard.
- AEO vergunninghouders hebben voorrang bij een controle.
- De vergunninghouder kan verzoeken om een eventuele controle plaats te laten vinden op een andere locatie.
- Bij de aanvraag van een andere Douanevergunning zullen de reeds eerder beoordeelde criteria niet nogmaals worden gecontroleerd.
- Een AEO-status geeft een onderneming een positieve uitstraling. De onderneming laat immers zien men betrouwbaar is, daarnaast is het ook meteen duidelijk dat er sprake is van een financieel gezonde onderneming.
Ook voor bedrijven die enkel in het bezit zijn van één type vergunning, zijn er voordelen te behalen.
- Bij een controle wordt men vooraf geïnformeerd.
- Bij een aangifte zijn er minder gegevens vereist.
- Landen buiten de Europese Unie erkennen de waarde van je AEO-status.
Heeft je onderneming enkel een AEO-C status dan ontvang je een kennisgeving douanecontrole bij je aangifte.
AEO en de Europese Unie
De genoemde voordelen voor vergunninghouders gelden in de gehele Europese Unie omdat het hier gaat om een Europese richtlijn. Dat wil overigens niet zeggen dat de manier waarop de individuele lidstaten invulling geven aan de richtlijn, in elk land identiek is. Elke lidstaat is vrij om dit zelf te bepalen.
Uitgangspunt van de AEO regelgeving
Het uitgangspunt van de AEO regelgeving is de ontwikkeling van een supply chain die in elke fase gecertificeerd is. Bijkomend voordeel is dat elke deelnemer dezelfde voordelen geniet. De AEO gecertificeerde bedrijven genieten dus door het AEO-certificaat het vertrouwen van de Douane.
Meer over AEO
Stappenplan om AEO in ISO2HANDLE te zetten
Deze organisaties werken al met ISO2HANDLE












Gerelateerde blog artikelen


Management-software voor ISO certificeringen
Op zoek naar een managementsysteem voor ISO certificeringen? ISO2HANDLE is een organisatie met een duidelijke focus op klanttevredenheid. Flexibel opereren zit duidelijk in onze genen.

De klant en zijn ervaring met ISO2HANDLE
Zelf uitproberen zegt meer dan 1000 woorden
Probeer ISO2HANDLE voor 30 dagen geheel gratis. Na 30 dagen stopt de proefperiode automatisch. Ben je nog niet toe aan een proefaccount? Vraag dan een online rondleiding aan
200+ Bedrijven gingen u voor