Veilig werken door het goed managen van de Veiligheidsladder

De Veiligheidsladder stimuleert het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen. Het doel is het terugdringen van het aantal onveilige situaties met minder incidenten (verzuim, schades) tot gevolg.

Wat is Veiligheidsladder

Veilig werken en het daar aan gerelateerde bewustwordingsproces krijgt steeds meer aandacht binnen bedrijven. De Veiligheidsladder stimuleert het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen. Het doel is het terugdringen van het aantal onveilige situaties met minder incidenten (verzuim, schades) tot gevolg.

Een essentiële factor is het bewustzijn in alle lagen van de organisatie van de eigen bijdrage aan de veiligheid. Dat heeft alles te maken met houding, gedrag en cultuur. Is er een setting gecreëerd waarbij mensen zich durven te uiten mocht er sprake zijn van een minder veilige situatie? Wordt er over veiligheid gesproken en worden de medewerkers gehoord?

Het hanteren van de Veiligheidsladder heeft een brede functie. Het biedt kaders voor veilig werken aan alle partijen die in de diverse branches werkzaam zijn. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen opdrachtgevers, opdrachtnemers of leveranciers. Veiligheid doe je met z’n allen, in de hele keten.

De Veiligheidsladder verdeelt het veiligheidsbewustzijn en -gedrag over 5 laddertreden. Hoe meer verantwoordelijkheid, reflectie en investeringen in veiligheid hoe hoger de score. De score wordt bepaald op basis van verschillende bedrijfskarakteristieken die dienen als beoordelingscriteria.

Voor wie is de Veiligheidsladder?

ProRail heeft de ladder ontwikkeld, maar omdat het instrument inmiddels door steeds meer bedrijven buiten de spoorsector wordt gebruikt, was ProRail niet langer de logische beheerder. Met de overdracht naar NEN heeft het systeem de ruimte gekregen om te verbreden naar andere sectoren en bedrijven binnen en buiten Nederland.

De Veiligheidsladder is zo ontwikkeld dat het kernconcept generiek toepasbaar is. De Veiligheidsladder biedt daarnaast voldoende ruimte om de uitwerking/toepassing ervan per sector ‘op maat’ te maken door eisen en criteria te interpreteren in de geest van de bedrijfssector respectievelijk het type bedrijf dat beoordeeld wordt.

In de eerste plaats is de SCL bedoeld om bedrijven te stimuleren veiliger te werken. Er wordt specifiek gekeken naar bedrijfscultuur en gedrag en belicht daarom andere aspecten dan systemen als ISO 45001 en VCA. Daarnaast wordt een SCL certificaat steeds vaker vereist bij aanbestedingen en opdrachten voor (inter)nationale leveranciers als Prorail en TenneT. De SCL wordt vanaf 2022 ook verplicht gesteld door Governance Code Bouw.

Het managen en monitoren van Veiligheidsladder

Managementsysteem

Waarom een digitaal Management Systeem voor de Veiligheidsladder?

Veel organisaties stapten al over van een “handboek in de kast” naar een omgeving zoals SharePoint of een Document Management Systeem om hun documentatie ook op afstand in te kunnen zien.

Maar dan blijven deze vragen en bronnen van stress hangen:

  • Hoe zorg ik voor een praktisch toepasbare TRA?
  • Hoe zie ik makkelijk  trends in de uitgevoerde registraties?
  • Waarmee maak ik makkelijk visueel wat de uitkomsten zijn van registraties?
  • Welke persoonlijke certificaten zijn er en wanneer verlopen deze?
  • Hoe kan ik eenvoudig, snel en efficiënt mijn middelen keuren?
  • Welke procedures zijn het meest actueel en bekend bij mijn collega’s?
  • Wie helpt mij herinneren welke inspecties en registraties er moeten gebeuren zodat ik het niet vergeet?
  • Hoe laat ik zien dat ons bedrijf proactief bezig is met veiligheid?
  • Hoe breng is goed risico’s in kaart met een juiste wegingsfactor?

Adviesbureaus

Waarom het managementsysteem van ISO2HANDLE?

Omdat ISO2HANDLE alles voor je bijhoudt, najaagt en in kaart brengt, waardoor jij grip en overzicht krijgt en de certificering continue op de achtergrond gemanaged wordt. 

Ons platform helpt met alle werkzaamheden die horen bij het behalen en behouden van certificeringen, in alle fases van implementatie tot optimalisatie:

  • Implementeren:
    • Maak gebruik van onze AEO template en pas aan met de drag & drop editor
    • Personaliseer de formulieren
    • Pas workflow schema’s toe, zodat registraties automatisch worden doorgezet naar de juiste collega
  • Adopteren:
    • Handboek en formulieren zijn ook via mobiel toegankelijk
    • Automatisch taakbeheer houdt alle openstaande acties bij in een overzichtelijk dashboard
  • Monitoren:
    • Dashboards in een handomdraai met trend & kostenanalyse
    • Track je KPIs
  • Optimaliseren & Audits:
    • Toegang voor Certificerende Instanties; bepaal zelf de onderdelen en tijdslimiet
    • Download en deel dashboards en rapportages

Adviesbureaus

Partner netwerk van organisatie adviesbureaus

ISO2HANDLE werkt samen met een groot aantal certificeringsadvies bureaus in Nederland, met elk hun eigen expertise en focus. Een adviesbureau helpt met de invulling op maat en geeft inhoudelijk advies over hoe de processen rondom de certificering naadloos aansluit met jullie organisatie en werkwijze. Ook kunnen zij helpen met het overstap van jullie huidige systeem naar ISO2HANDLE.

Meer over Veiligheidsladder

Stappenplan om Veiligheidsladder met ISO2HANDLE te managen

Fase 1

Implementeren

Fase 2

Adopteren

Fase 3

Monitoren

Fase 4

Uitbreiden & certificeren

Ervaringen van klanten en partners

Deze organisaties werken al met ISO2HANDLE

Wat onze klanten en partners zelf zeggen

Onze klanten en partners zijn onze grootste supporters. Wil je weten wat ze van ons vinden? Lees de ervaringen van onze klanten en partners. Bekijk hier alle recensies

Gerelateerde blog artikelen

Zelf uitproberen zegt meer dan 1000 woorden

Probeer ISO2HANDLE voor 30 dagen geheel gratis. Na 30 dagen stopt de proefperiode automatisch. Ben je nog niet toe aan een proefaccount? Vraag dan een online rondleiding aan
200+ Bedrijven gingen u voor

Start proefperiode
254
+ gebruikmakende organisaties
26
+ Aangesloten adviesbureau's
2731
+ user accounts
45543
+ Nieuwe registraties

Contact opnemen

Aanmelden basis cursus

Je wordt gebeld door

Jan-Kees Harmsen

Implementatie & advies