Aan de slag met een IFS-certificaat

De afkorting IFS staat voor International Featured Standards. IFS is een veiligheidsnorm voor onder andere toeleveranciers van retailers in de voedselindustrie.  Deze norm kent verschillende varianten, namelijk:

  • IFS Food (IFS-certificaat voor levensmiddelenproducenten)
  • IFS Broker (IFS-certificaat voor organisaties die de producten alleen verkopen)
  • IFS Logistics (IFS-certificaat voor logistieke activiteiten)
  • IFS PAC Secure (IFS-certificaat voor producten van verpakkingsmaterialen)
  • IFS HPC (IFS-certificaat voor huishoudelijke producten en persoonlijke verzorging)
  • IFS Cash & Carry (IFS-certificaat voor groothandels)

 

De bovenstaande IFS-standaarden zijn ontstaan uit een samenwerking tussen grote Duitse, Franse en Italiaanse handels- en retailorganisaties. Deze organisaties hebben hun eisen opgenomen in een uitgebreide checklist. IFS Food kent inmiddels al een zesde uitgave. IFS Food kan beschouwd worden als de tegenhanger van BRC Food. BRC Food wordt in tegenstelling tot IFS voornamelijk in de Engelse retailmarkt toegepast.

 

Steeds meer bedrijven laten zich certificeren met het IFS Food certificaat. Omdat de eisen ook moeten worden teruggekoppeld naar de leverancier, hebben zich de afgelopen jaren ontwikkelingen voorgedaan waarin er steeds meer specifieke standaarden voor specifieke delen van de keten zijn ontstaan.

 

Het IFS Broker certificaat is voor organisaties die de producten alleen maar verkopen en dus geen eigen vrachtauto’s of opslaglocaties hebben. Deze standaard richt zich dus op de beheersing van leveranciers (van product, logistiek en opslag). De IFS Logistics houdt zich dan weer alleen bezig met het vervoeren en opslaan van producten Het IFS PAC Secure certificaat is bedoeld voor de producten van verpakkingsmaterialen. IFS HPC is een standaard die zich focust op het produceren, verpakken en verwerken van huishoudelijke producten en producten voor persoonlijke verzorging. Tot slot is IFS Cash & Carry van toepassing op alle soorten groothandelsactiviteiten waarbij onverpakte levensmiddelen worden verwerkt.

 

Heb je vragen of één van bovenstaande standaarden? Of ben je benieuwd hoe je deze kan behalen? Neem dan contact met ons op. Wij voorzien je graag van advies.

Leave a comment

Contact opnemen

Je wordt gebeld door

Jan-Kees Harmsen

Implementatie & advies